Μετά το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων και της αναμονής των αποτελεσμάτων, ήρθε η ώρα που περίμενες όλο το καλοκαίρι. Βγήκαν οι βάσεις! Και πέρασες!
Και τώρα έφτασε η στιγμή για το καλύτερο: την αναζήτηση του νέου σου σπιτιού! Αν η σχολή στην οποία πρόκειται να ξεκινήσεις τις σπουδές σου βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από αυτήν στην οποία ζούσες μέχρι τώρα με τους γονείς σου, θα χρειαστεί να βρεις ένα σπίτι, το οποίο θα σε φιλοξενήσει κατά την διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων. Για πρώτη φορά θα μείνεις σε δικό σου σπίτι και βάζουμε στοίχημα ότι ανυπομονείς.
Όμως, προσοχή! Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να προσέξεις για να βρεις το καλύτερο φοιτητικό σπίτι. Μην ξεχνάς ότι εκεί θα περάσεις τα επόμενα (τουλάχιστον) 4 χρόνια της ζωής σου.
Γι’ αυτό εμείς συγκεντρώσαμε για σένα μερικούς παράγοντες που πρέπει να έχεις κατά νου για να γίνει η αναζήτηση του φοιτητικού σου σπιτιού παιχνιδάκι!
1. Μην το παρακάνεις με τα τετραγωνικά
Αν θέλεις να μείνεις μόν@ σου, καλό θα ήταν να προτιμήσεις ένα μικρό διαμέρισμα, δηλαδή μία γκαρσονιέρα ή ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου.
Μένοντας σε ένα μικρότερο σπίτι, θα πληρώνεις χαμηλότερο ενοίκιο και θα ξοδεύεις συνολικά λιγότερα στα λειτουργικά του έξοδα (ρεύμα, θέρμανση, κοινόχρηστα), άσε που θα ξεμπερδεύεις γρήγορα με το καθάρισμά του. Α, ναι, δεν στο ‘παμε; Πλέον θα καθαρίζεις εσύ το σπίτι σου.
Δε χρειάζεται λοιπόν να σπαταλάς τα χρήματά σου για να συντηρείς ένα μεγαλύτερο σπίτι, ούτε τον χρόνο σου για να καθαρίζεις περιττά τετραγωνικά, που ουσιαστικά δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ (σου μιλάμε από προσωπική εμπειρία). Αυτό που βασικά χρειάζεσαι είναι ένα άνετο σαλόνι για να υποδέχεσαι τις παρέες σου, ένα υπνοδωμάτιο και μια μικρή κουζίνα για να ετοιμάζεις τα γεύματά σου. Εξάλλου (έλα μεταξύ μας είμαστε), πόσο χρόνο νομίζεις ότι θα περνάς στο σπίτι;;
2. Σκέψου τη συγκατοίκηση
Αν θέλεις να μειώσεις ακόμα περισσότερο τα έξοδά σου, η συγκατοίκηση με κάποιον φίλο ή κάποια φίλη είναι μια πολύ καλή λύση και μάλιστα μπορεί να έχει και πολλά θετικά. Σκέψου: το ενοίκιο μοιράζεται δια του δύο (ή του τρία, αναλόγως με τον αριθμό των συγκατοίκων σου) και το ίδιο και τα λειτουργικά έξοδα, άρα ρεύμα λιγότερο, κοινόχρηστα λιγότερα και κατά συνέπεια περισσότερα χρήματα για να τα ξοδεύεις σε πράγματα που θέλεις να κάνεις για σένα (ό,τι είναι αυτό για τον καθένα).
Η συγκατοίκηση βέβαια μπορεί να έχει και πολλά άλλα θετικά. Ως συγκάτοικοι θα μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού, θα έχετε παρέα ο ένας τον άλλον και ακόμα κι αν ξεχάσεις ή χάσεις τα κλειδιά σου, πάντα θα υπάρχει κάποιος για να σου ανοίξει!
3. Μην ψάχνεις πολύ μακριά από τη σχολή σου
Είναι πολύ σημαντικό η σχολή σου να είναι εύκολα προσβάσιμη από το σπίτι σου. Το ιδανικό θα ήταν να πηγαίνεις με τα πόδια, αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα και σε όλες τις πόλεις εφικτό, φρόντισε τουλάχιστον το σπίτι σου να είναι όσο πιο κοντά στη σχολή γίνεται. Φαντάσου να πρέπει να αλλάζεις 3 συγκοινωνίες για να παρακολουθήσεις τις παραδόσεις κάθε μέρα και άλλες 3 για να γυρίσεις στο σπίτι. Υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα για να ξοδεύεις τον πολύτιμο χρόνο σου από το να πηγαινοέρχεσαι και να αλλάζεις λεωφορεία. Δεν χρειάζεται να κάνεις ένα μικρό ταξίδι για τη σχολή κάθε μέρα. Κράτησε τα ταξίδια για να τα κάνεις με την παρέα σου!
4. Τσέκαρε αν υπάρχουν κοντά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Φοιτητική ζωή σημαίνει παρέες, βόλτες, έξοδοι, διασκέδαση. Καλό και το περπάτημα, αλλά κάποιες φορές δεν γίνεται να φτάσεις στο σημείο που έχετε δώσει ραντεβού με την παρέα σου με τα πόδια. Μπορεί να βρέχει ή να έχει καύσωνα. Φρόντισε λοιπόν το σπίτι που θα βρεις να είναι κοντά σε στάση κάποιου μεταφορικού μέσου. Εκτός από το ότι θα φτάνεις γρήγορα στη σχολή σου, θα χρησιμοποιείς τα μέσα για τις εξόδους σου και για να κάνεις τις βόλτες σου, άσε που, όταν θέλεις να επιστρέφεις στην πόλη σου για τις περιόδους των διακοπών, θα είναι πολύ πιο εύκολη η μετάβασή σου στους σταθμούς των ΚΤΕΛ, των τρένων, στα αεροδρόμια ή στα λιμάνια, που θα σε πάνε στους γονείς σου.
5. Φρόντισε να έχεις κοντά σούπερ μάρκετ
Μπορεί να μην σου ακούγεται τόσο σημαντικό, αλλά πίστεψέ μας, το να μπορείς να πετάγεσαι από το σπίτι στο σούπερ μάρκετ μέσα σε λίγα λεπτά θα σου λύσει τα χέρια. Γιατί, μην ξεχνάς, πλέον πρέπει να φροντίζεις εσύ για την οργάνωση του νοικοκυριού. Αν, λοιπόν, τα βασικά καταστήματα που χρειάζεσαι για τον καθημερινό εξοπλισμό του σπιτιού σου είναι κοντά (σούπερ μάρκετ, μανάβικα, φαρμακεία), η ζωή σου θα γίνει πιο εύκολη κι εσύ θα γλιτώνεις χρόνο και ταλαιπωρία.
6. Ανεπίπλωτο, εξοπλισμένο ή επιπλωμένο;
Ως προς τα έπιπλα που θα έχει το σπίτι σου, υπάρχουν πολλές επιλογές. Αν επιλέξεις ανεπίπλωτο ή εξοπλισμένο σπίτι, δηλαδή κάποιο που διαθέτει ήδη κάποιες οικιακές συσκευές (π.χ. ψυγείο, φούρνο), μπορείς να μεταφέρεις τα δικά σου έπιπλα από το πατρικό σου σπίτι ή να το επιπλώσεις με το δικό σου γούστο, αγοράζοντας καινούργια έπιπλα, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα.
Αν δεν σε συμφέρει οικονομικά η μεταφορά των επίπλων από το πατρικό σου ή δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα για καινούργια έπιπλα, μπορείς να αναζητήσεις μεταχειρισμένα σε αγγελίες, καθώς πολλοί φοιτητές που αποφοίτησαν πουλάνε τα δικά τους, πριν φύγουν από την πόλη. Φυσικά, μπορείς πάντα να αναζητήσεις ένα επιπλωμένο διαμέρισμα, οπότε η ζωή σου θα γίνει ακόμα πιο εύκολη, καθώς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι απλά να μεταφέρεις τα ρούχα σου και τα προσωπικά στο νέο σου σπίτι.
Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Δες τις πραγματικές σου ανάγκες, ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και σου υποσχόμαστε ότι η εύρεση του φοιτητικού σου σπιτιού θα γίνει παιχνιδάκι!
Βρες εδώ όλα τα σπίτια προς ενοικίαση και καλή αρχή στη φοιτητική σου ζωή!