Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Είμαστε όλοι ίσοι!

Κοινοποίηση άρθρου
Κοινοποίηση άρθρου
Η Prosperty φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η αγορά ακινήτων και κάνει την πώληση, αγορά, εκμίσθωση και ενοικίαση ενός ακινήτου μια απλή, διαφανή και αποτελεσματική διαδικασία για όλους!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί απόδειξη για τον πολιτισμό και τη νοοτροπία κάθε χώρας και κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη η προστασία ευάλωτων ομάδων, περιλαμβάνεται τόσο στο αξιακό όσο και στο νομικό της σύστημα.

Έτσι, η 3η Δεκεμβρίου αποτελεί μία σημαντική μέρα για την ευαισθητοποίηση όλων στα θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, αυτό θα έπρεπε και πρέπει να ισχύει κάθε μέρα από όλους μας, άλλωστε όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ μας. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που υπενθυμίζει η συγκεκριμένη μέρα.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά, τα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ ανέρχονται σε περίπου 87 εκατομμύρια. Από αυτά, το 50,8% απασχολούνται σε κάποια εργασία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα χωρίς αναπηρία είναι 75%. Επιπλέον το 28% των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (17,8% για τον γενικό πληθυσμό).

Τέλος να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει κάποια μορφής αναπηρία. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Πρωτοβουλίες από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική σε όλα τα επίπεδα, για να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Για παράδειγμα η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα. Με αυτή, διασφαλίζεται ότι περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, η στρατηγική της ΕΕ μέχρι το 2030 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Τα δικαιώματα όλων των ατόμων με αναπηρία να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές.

– Ίση πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία σε απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, δημόσιες συγκοινωνίες κλπ.

– Προστασία των ατόμων με αναπηρία από κρίσεις υγείας, όπως αυτή του Covid-19.

– Υλοποίηση και ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της ΕΕ σχετικά με την κάρτα αναπηρίας, με την οποία επιτρέπεται η αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών σε κάποιες χώρες της ΕΕ.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Είμαστε όλοι ίσοι!

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο Νόμος 4759/2020 διασφαλίζει την προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, τόσο στα νέα κτίρια όσο και στα υφιστάμενα.

Πιο συγκεκριμένα, για όλα τα νέα κτίρια (πλην των κατοικιών) θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:

– H εξασφάλιση της οριζόντιας και κατακόρυφης προσπέλασης από άτομα με αναπηρία/εμποδιζόμενα άτομα, σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

– Η πρόβλεψη για κατασκευή WC AMEA σε ποσοστό 5% του συνολικού αριθμού των χώρων υγιεινής για χρήση κοινού. Και τουλάχιστον 1 ανά συγκρότημα χώρων υγιεινής.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω κτίρια διαθέτουν θέσεις στάθμευσης, θα πρέπει το 5% επί του συνολικού αριθμού των θέσεων στάθμευσης ή τουλάχιστον μία θέση στάθμευσης, να προβλέπεται για χρήση αναπηρικών αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά στα νέα κτίρια με χρήση κατοικίας θα πρέπει:

Nα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

Να διασφαλίζονται οι συνθήκες εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία /εμποδιζόμενων ατόμων χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός τους.

Να προβλέπονται προστατευμένοι προσβάσιμοι χώροι αναμονής σε περίπτωση έκτακτων αναγκών σε κάθε όροφο και με αριθμό ανάλογα με τον πληθυσμό του κτιρίου.

Τέλος, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαμορφώσεις έτσι ώστε οι λειτουργικοί τους χώροι να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία/εμποδιζόμενα άτομα στα υφιστάμενα κτίρια που στεγάζουν:

Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου τομέα

Συναθροίσεις κοινού (χώροι συνεδρίων, εκθέσεων, μουσείων, συναυλιών, αθλητικών ή πολιτιστικών συγκεντρώσεων, ναοί, θέατρα & κινηματογράφοι, εστιατόρια / ζαχαροπλαστεία / καφενεία / κέντρα διασκέδασης, τράπεζες κ.α.)

Συναθροίσεις εκπαίδευσης, υγείας, δικαιοσύνης και σωφρονισμού, γραφείων και εμπορίου, βιομηχανίας και βιοτεχνίας.

– Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και πρατηρίων καυσίμων.

Για περισσότερα άρθρα από το Blog της Prosperty κάνε κλικ ΕΔΩ.

Κοινοποίηση άρθρου
This is an example of advertisment.
Apply online to any Greek bank, and find out the mortgage you are eligible for in just a few days.

Δείτε τα τελευταία άρθρα

Ποιες περιοχές προσελκύουν επενδυτές από το εξωτερικό

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς πάνω …

Αγορά κατοικίας στην Ελλάδα ως επένδυση

Η μεγάλη απήχηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων μεταξύ των ξένων επενδυτών οφείλεται σε μια σειρά …

Ποιοι είναι οι φόροι που σχετίζονται με την αγοραπωλησία ακινήτου;

Σύμφωνα με τον αναλυτιικό οδηγό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), οι βασικοί φόροι που …

Πόσο θα κόστιζε σήμερα το σπίτι του Μαρκορά από το “Δυό Ξένοι”;

Γεια σας και πάλι! Το ξέρουμε, περιμένατε πώς και πώς το επόμενο “Πόσο θα κόστιζε …

Πόσο θα κόστιζε σήμερα η οικία Κοκοβίκου;

Στην Prosperty αγαπάμε τα δεδομένα!Γι’ αυτό έχουμε εισάγει την ανάλυση και την χρήση τους σε κάθε διαδικασία …